Openbare bibliotheek Niel

Erfgoeddag 2017

Programma Erfgoeddag op 23 april 2017


Het thema voor dit jaar is kort en krachtig, maar zéér betekenisvol “ZORG”, zorg voor het archief, zorg voor de monumenten, zorg voor het religieus erfgoed, zorg voor natuur en zorg voor de mensen, …... Voor Niel wordt de ‘zorg-focus’ - zéér actueel – toegespitst op:
“Het Spaans Toreken,terug van nooit weg geweest”.
Verdeeld over vijf ‘hot-spots’ brengt het Niels Erfgoedcomité een gevarieerd Erfgoedprogramma.

Klassiek in het Atrium van het gemeentehuis
Het Niels ErfgoedArchief (NEA) verzorgt een overzichtstentoonstelling “Van het Spaans Toreken tot het Leoakeske, een verkenningstocht door oud-Niel”, gestoffeerd met originele foto’s, kaarten en verhalen.

De Koninklijke Nielse Hobby- en Postzegelclub brengt “Het Rood Kruis en Winterhulp”, een tentoonstelling met “zorgzegels” van de posterijen.

De Rupelkade presenteert “Zorg voor onze natuur” met een focus op het natuurgebied in de Nielse Walenhoek. én “Zorg voor de mensen”, een bijdrage in samenwerking met de stichting IMSIR.

De Socialistische Vrouwengroep Zijkant-VIVA-SVV herinnert aan “Ook de kinderen van Niel zijn goed aangekomen”, een overzicht van de toenmalige vakantie-initiatieven voor de minderbegoede kinderen uit Niel.

Multimedia vertoont een doorlopende filmprojectie: “De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel”, met opnames uit 2015.

NEA-Medewerker Prosper Scholiers laat in zijn verzameling kijken: “De Dorpsstraat met het voormalige Kloostergebouw en meisjesschool”.

Traditioneel in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
De Kerkfabriek en KWB-Niel organiseren “Zorgheiligen (via beelden en glasramen)”, “Zorg voor de processievaandels en kerkgewaden” én “Zorg voor het historische Van Peteghemorgel” met doorlopend orgelmuziek door Frans Brits.

Geïnteresseerd in het Spaans Toreken?
Liefhebbers voor een gidsbeurt rond het Spaans Toreken worden verwacht om 14u, 15u en 16u aan de ingang van het Oud-Gemeentehuis, E. Vanderveldelaan 23.

Nieuwsgierig naar het gloednieuwe erfgoedhuis?
Het publiek kan eindelijk komen kennismaken met het nieuwe lokaal van het NEA, in de Kerkstraat 52. De NEA-medewerkers tonen hun “Zorg voor de archiefstukken”, een nooit eindigende opdracht om het verleden te bewaren voor de toekomst. Kom kijken hoe alle documenten worden bewaard én elektronisch geregistreerd.

Alles rustig herbekijken met het naslagwerk
Er wordt een lijvige en met vele afbeeldingen en kaarten voorziene brochure gepubliceerd die kan bekomen worden tijdens de tentoonstelling en aan de cultuurbalie, gemeentehuis Niel.

Praktisch
De Erfgoeddag is een realisatie in samenwerking met het Niels ErfgoedArchief, de cultuurraad van Niel, het gemeentebestuur van Niel, de hoger vernoemde Nielse verenigingen en verzamelaars en de Geschiedkundige Kring Het Wiel.

De officiële opening van de tentoonstelling geschiedt om 11 u in het atrium van het gemeentehuis.  Nadien om 12u. stappen we richting Kerkstraat 52, om daar de nieuwe locatie van het Niels ErfgoedArchief in te huldigen.

Locaties: het Atrium van het Nielse gemeentehuis, Ridder Berthoutlaan 1 te 2845 Niel, open van 10 tot 18u.  Onze- Lieve-Vrouw-Geboortekerk van 13 tot 18 uur en het Erfgoedhuis, Kerkstraat 52 vanaf 12 u. Alle sites zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De erfgoedtentoonstelling in het atrium blijft nog te bezoeken tot en met 4 mei 2017, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
De nieuwe brochure van 2017 kan eveneens bekomen worden bij Schoenhandel Wilssens, Dorpsstraat 33 te Niel.
Info: mw. Christel Waerzeggers, cultuurdienst, in de bib Niel.
 

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Lezing: In de naam van de maagd van Kontich

LEZING: IN NAAM VAN DE MAAGD VAN KONTICH De Rupelstreek in de greep van de abdij van Lobbes door Alfred Michiels Vrijdag 27 oktober in de Raadzaal van het gemeentehuis om 20u. De toegang is gratis, maar op voorhand reserveren is noodzakelijk. Dit kan telefonisch (03/888.30.06), via mail (info@bibniel.be) of in de bibliotheek. PUBLICATIE VAN EEN HISTORISCH WERK DAT EEN BELANGRIJK STUK GESCHIEDENIS BEHANDELT VAN DE RUPELSTREEK IN DE MIDDELEEUWEN: De inwoners van Kontich, Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Aartselaar, Reet en Waarloos gedurende eeuwen schatplichtig aan de abdij van Lobbes in Henegouwen. De parochie Kontich werd opgericht in de vroege middeleeuwen. Zij omvatte het grootste deel van de Rupelstreek: Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Aartselaar, Reet, Waarloos. Verder nog Mortsel, Edegem, Hove en Lint. Ze behoorde tot het bisdom Kamerijk. Gans deze parochie, met zijn inkomsten, werd in de 11de en 12de eeuw door de bisschoppen van Kamerijk geschonken aan de abdij van Lobbes. Dit betekende dat alle inwoners van deze parochie tien procent van hun inkomen moesten afstaan aan de abdij. De abdij van Lobbes heeft sindsdien gedurende eeuwen ontzaglijke sommen geld vanuit de Rupelstreek naar Henegouwen versluisd. Eerst de Franse Revolutie maakte er een einde aan. De abdij werd afgeschaft en verwoest. Hoe komt het dat een abdij in Henegouwen dergelijke zware lasten kon opleggen aan onze streek? Over dit belangrijk stuk van ons verleden is nooit een afdoende verklaring gevonden omdat de historici steeds vastliepen op taalkundige problemen in het bronnenmateriaal. Alfred Michiels, taalkundige (klassieke filoloog) en historicus van de Oudheid is er dank zij zijn dubbele achtergrond nu in geslaagd om dit stuk belangrijke geschiedenis tot in zijn kleinste details te ontrafelen en alle tot nu toe openstaande vragen en mysteries op te lossen. Het resultaat is het relaas van een boeiende zoektocht naar de waarheid met verrassende uitkomsten. Lees verder

Verwendag

Verwendag op zaterdag 30 september van 10-13uur Naar jaarlijkse gewoonte starten we de Bibliotheekweek feestelijk met een brunch! Naast de klassiekers zoals koffiekoeken en vers fruit vindt u dit jaar ook eigen bereid lekkers. Neem plaats in onze leeszaal en geniet bij een kopje koffie of thee van onze heerlijke gerechten. Ben je nog geen lid van de bib? Dan heb je geluk. Als je langskomt tijdens de Verwendag, kan je voor één jaar gratis lid worden. Opgelet, dit is enkel geldig voor nieuwe leden, niet voor leden die hun lidmaatschap wensen te verlengen. Laat je flitsen! Terwijl de ene lekker bruncht, kan de ander zich laten verrassen bij ons poëtisch kapsalon. Leg nadien je nieuwe look vast voor onze feestflitser. Lees verder

Verwendag

Verwendag op zaterdag 30 september van 10-13uur Naar jaarlijkse gewoonte starten we de Bibliotheekweek feestelijk met een brunch! Naast de klassiekers zoals koffiekoeken en vers fruit vindt u dit jaar ook eigen bereid lekkers. Neem plaats in onze leeszaal en geniet bij een kopje koffie of thee van onze heerlijke gerechten. Ben je nog geen lid van de bib? Dan heb je geluk. Als je langskomt tijdens de Verwendag, kan je voor één jaar gratis lid worden. Opgelet, dit is enkel geldig voor nieuwe leden, niet voor leden die hun lidmaatschap wensen te verlengen. Laat je flitsen! Terwijl de ene lekker bruncht, kan de ander zich laten verrassen bij ons poëtisch kapsalon. Leg nadien je nieuwe look vast voor onze feestflitser. Lees verder

Pret met de tablet

Heb jij een Android tablet maar weet je niet goed hoe je ermee aan de slag kan? Wens je meer uit jouw tablet te halen? Dan is deze cursus iets voor jou! In 3 lesmomenten leer je allerlei nuttige tips en tricks om het beste uit je toestel te halen. De bibliotheek van Niel i.s.m. de Rupelbib organiseert op de volgende data opeenvolgende lesmomenten: dinsdag 17/10, ma. 23/10 en ma. 30/10 Op voorhand inschrijven is noodzakelijk, dit kan via info@bibniel.be, via 03/888.30.06 of aan de balie van de bibliotheek. Deelname aan de cursus kost €5. Lees verder

Filmavond “Sprakeloos” in de bib!

Hartelijk welkom op de Filmavond "Sprakeloos" in de bib op woensdag 4 oktober 2017 om 20u. Leeszaal bibliotheek (1ste verdieping), Antwerpsestraat 24, 2845 Niel Verwelkoming door schepen Walter Troch De toegang is gratis, maar op voorhand reserveren is noodzakelijk. Bij vertoon van deze uitnodiging krijgt u een versnapering op de filmavond. Lees verder
Meer nieuws