Openbare bibliotheek Niel

Erfgoeddag 2017

Programma Erfgoeddag op 23 april 2017


Het thema voor dit jaar is kort en krachtig, maar zéér betekenisvol “ZORG”, zorg voor het archief, zorg voor de monumenten, zorg voor het religieus erfgoed, zorg voor natuur en zorg voor de mensen, …... Voor Niel wordt de ‘zorg-focus’ - zéér actueel – toegespitst op:
“Het Spaans Toreken,terug van nooit weg geweest”.
Verdeeld over vijf ‘hot-spots’ brengt het Niels Erfgoedcomité een gevarieerd Erfgoedprogramma.

Klassiek in het Atrium van het gemeentehuis
Het Niels ErfgoedArchief (NEA) verzorgt een overzichtstentoonstelling “Van het Spaans Toreken tot het Leoakeske, een verkenningstocht door oud-Niel”, gestoffeerd met originele foto’s, kaarten en verhalen.

De Koninklijke Nielse Hobby- en Postzegelclub brengt “Het Rood Kruis en Winterhulp”, een tentoonstelling met “zorgzegels” van de posterijen.

De Rupelkade presenteert “Zorg voor onze natuur” met een focus op het natuurgebied in de Nielse Walenhoek. én “Zorg voor de mensen”, een bijdrage in samenwerking met de stichting IMSIR.

De Socialistische Vrouwengroep Zijkant-VIVA-SVV herinnert aan “Ook de kinderen van Niel zijn goed aangekomen”, een overzicht van de toenmalige vakantie-initiatieven voor de minderbegoede kinderen uit Niel.

Multimedia vertoont een doorlopende filmprojectie: “De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel”, met opnames uit 2015.

NEA-Medewerker Prosper Scholiers laat in zijn verzameling kijken: “De Dorpsstraat met het voormalige Kloostergebouw en meisjesschool”.

Traditioneel in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
De Kerkfabriek en KWB-Niel organiseren “Zorgheiligen (via beelden en glasramen)”, “Zorg voor de processievaandels en kerkgewaden” én “Zorg voor het historische Van Peteghemorgel” met doorlopend orgelmuziek door Frans Brits.

Geïnteresseerd in het Spaans Toreken?
Liefhebbers voor een gidsbeurt rond het Spaans Toreken worden verwacht om 14u, 15u en 16u aan de ingang van het Oud-Gemeentehuis, E. Vanderveldelaan 23.

Nieuwsgierig naar het gloednieuwe erfgoedhuis?
Het publiek kan eindelijk komen kennismaken met het nieuwe lokaal van het NEA, in de Kerkstraat 52. De NEA-medewerkers tonen hun “Zorg voor de archiefstukken”, een nooit eindigende opdracht om het verleden te bewaren voor de toekomst. Kom kijken hoe alle documenten worden bewaard én elektronisch geregistreerd.

Alles rustig herbekijken met het naslagwerk
Er wordt een lijvige en met vele afbeeldingen en kaarten voorziene brochure gepubliceerd die kan bekomen worden tijdens de tentoonstelling en aan de cultuurbalie, gemeentehuis Niel.

Praktisch
De Erfgoeddag is een realisatie in samenwerking met het Niels ErfgoedArchief, de cultuurraad van Niel, het gemeentebestuur van Niel, de hoger vernoemde Nielse verenigingen en verzamelaars en de Geschiedkundige Kring Het Wiel.

De officiële opening van de tentoonstelling geschiedt om 11 u in het atrium van het gemeentehuis.  Nadien om 12u. stappen we richting Kerkstraat 52, om daar de nieuwe locatie van het Niels ErfgoedArchief in te huldigen.

Locaties: het Atrium van het Nielse gemeentehuis, Ridder Berthoutlaan 1 te 2845 Niel, open van 10 tot 18u.  Onze- Lieve-Vrouw-Geboortekerk van 13 tot 18 uur en het Erfgoedhuis, Kerkstraat 52 vanaf 12 u. Alle sites zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De erfgoedtentoonstelling in het atrium blijft nog te bezoeken tot en met 4 mei 2017, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
De nieuwe brochure van 2017 kan eveneens bekomen worden bij Schoenhandel Wilssens, Dorpsstraat 33 te Niel.
Info: mw. Christel Waerzeggers, cultuurdienst, in de bib Niel.
 

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Fototentoonstelling Ludo Van den Sande in de bib van 13 november tot 29 december 2017

Ludo Van den Sande, 04/07/1950, geboren te Borgerhout, in fotografiemiddens gekend onder de naam DILILU FOTO en opgegroeid met fotografie. Sinds zijn jeugd vergezelde hij zijn vader op zoek naar mooie plekjes om op beeld vast te leggen. Toendertijd met een Kodak Brownie, rolfilm, later met een Petri kleinbeeld 24x36 film. Hij maakte huwelijksreportages, en diamontages. Sinds hij gepensioneerd is, draait zijn leven grotendeels om fot ografie. Hij bezit een Nikon 60, een 5100 en een 7000, met objectieven 17 - 50 f 2,8 , 18 - 200 , 70 - 200 f 2,8 , 150 - 500 , macro 105mm f 2,8. Hij volgde workshops bij Milenko Divjak en bij Edwin Brosens Hij nam deel aan een gezamenlijke expositie in het Ar boretum van Kalmthout, won verscheidene prijzen, ook in het buitenland, en zijn foto’’s, verschenen in Het Laatste Nieuws, en regelmatig in het Periodiekske. Zijn website wordt regelmatig aangepast, en is terug te vinden op Google onder de naam: dililu wix. Lees verder

COMPUTERLESSEN VOOR BEGINNERS - Computerestafette: Beginternet

Is de wereld van het internet je nog volledig onbekend? Dan hebben de bibliotheken van de Rupelstreek een oplossing voor jou. Met haar computercursussen voor absolute beginners wil Rupelbib mensen bereiken die helemaal geen computerervaring of voorkennis hebben. Onze enthousiaste vrijwilligers brengen je stap voor stap en met veel geduld de basisvaardigheden bij die je nodig hebt om zelfstandig aan de slag te gaan! Lees verder

Recy’kleren’ kan je leren

Op zaterdag 2, 9 en 16 december 2017 van 10u00-12u30, Bib Niel, leeszaal 1ste verdieping Recy-kleren kan je leren Hou je het hemd van je man al een tijdje bij omdat het hem zo mooi stond? Kan je die T-shirt met mooie print toch maar niet wegdoen? Die wollen trui was zo heerlijk warm maar nu niet meer in de mode…Breng het mee en we maken er iets anders van. We gaan creatief aan de slag en verwerken oude kleren tot leuke hebbedingen of nieuwe draagbare kleren. Ik rijk je een aantal ideeën aan en we zoeken samen naar een leuke oplossing zodat je dat rokje, bloesje of T-shirt toch nog een tweede leven kan geven. Handig is de basis van naaien onder de knie te hebben en indien mogelijk zelf je naaimachine (stoffenschaar, kopspeldjes) mee te brengen. De workshop wordt georganiseerd i.s.m. Vormingplus regio Antwerpen, lesgever: Ilse Cortebeeck. De toegang is gratis, maar op voorhand reserveren is noodzakelijk. Dit kan telefonisch (03/888.30.06), in de bibliotheek, Antwerpsestraat 24 of via mail (info@bibniel.be). Lees verder

Verwendag

Verwendag op zaterdag 30 september van 10-13uur Naar jaarlijkse gewoonte starten we de Bibliotheekweek feestelijk met een brunch! Naast de klassiekers zoals koffiekoeken en vers fruit vindt u dit jaar ook eigen bereid lekkers. Neem plaats in onze leeszaal en geniet bij een kopje koffie of thee van onze heerlijke gerechten. Ben je nog geen lid van de bib? Dan heb je geluk. Als je langskomt tijdens de Verwendag, kan je voor één jaar gratis lid worden. Opgelet, dit is enkel geldig voor nieuwe leden, niet voor leden die hun lidmaatschap wensen te verlengen. Laat je flitsen! Terwijl de ene lekker bruncht, kan de ander zich laten verrassen bij ons poëtisch kapsalon. Leg nadien je nieuwe look vast voor onze feestflitser. Lees verder
Meer nieuws