Openbare bibliotheek Niel

Erfgoeddag 2017

gepost op: 14 april 2017

Programma Erfgoeddag op 23 april 2017


Het thema voor dit jaar is kort en krachtig, maar zéér betekenisvol “ZORG”, zorg voor het archief, zorg voor de monumenten, zorg voor het religieus erfgoed, zorg voor natuur en zorg voor de mensen, …... Voor Niel wordt de ‘zorg-focus’ - zéér actueel – toegespitst op:
“Het Spaans Toreken,terug van nooit weg geweest”.
Verdeeld over vijf ‘hot-spots’ brengt het Niels Erfgoedcomité een gevarieerd Erfgoedprogramma.

Klassiek in het Atrium van het gemeentehuis
Het Niels ErfgoedArchief (NEA) verzorgt een overzichtstentoonstelling “Van het Spaans Toreken tot het Leoakeske, een verkenningstocht door oud-Niel”, gestoffeerd met originele foto’s, kaarten en verhalen.

De Koninklijke Nielse Hobby- en Postzegelclub brengt “Het Rood Kruis en Winterhulp”, een tentoonstelling met “zorgzegels” van de posterijen.

De Rupelkade presenteert “Zorg voor onze natuur” met een focus op het natuurgebied in de Nielse Walenhoek. én “Zorg voor de mensen”, een bijdrage in samenwerking met de stichting IMSIR.

De Socialistische Vrouwengroep Zijkant-VIVA-SVV herinnert aan “Ook de kinderen van Niel zijn goed aangekomen”, een overzicht van de toenmalige vakantie-initiatieven voor de minderbegoede kinderen uit Niel.

Multimedia vertoont een doorlopende filmprojectie: “De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel”, met opnames uit 2015.

NEA-Medewerker Prosper Scholiers laat in zijn verzameling kijken: “De Dorpsstraat met het voormalige Kloostergebouw en meisjesschool”.

Traditioneel in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
De Kerkfabriek en KWB-Niel organiseren “Zorgheiligen (via beelden en glasramen)”, “Zorg voor de processievaandels en kerkgewaden” én “Zorg voor het historische Van Peteghemorgel” met doorlopend orgelmuziek door Frans Brits.

Geïnteresseerd in het Spaans Toreken?
Liefhebbers voor een gidsbeurt rond het Spaans Toreken worden verwacht om 14u, 15u en 16u aan de ingang van het Oud-Gemeentehuis, E. Vanderveldelaan 23.

Nieuwsgierig naar het gloednieuwe erfgoedhuis?
Het publiek kan eindelijk komen kennismaken met het nieuwe lokaal van het NEA, in de Kerkstraat 52. De NEA-medewerkers tonen hun “Zorg voor de archiefstukken”, een nooit eindigende opdracht om het verleden te bewaren voor de toekomst. Kom kijken hoe alle documenten worden bewaard én elektronisch geregistreerd.

Alles rustig herbekijken met het naslagwerk
Er wordt een lijvige en met vele afbeeldingen en kaarten voorziene brochure gepubliceerd die kan bekomen worden tijdens de tentoonstelling en aan de cultuurbalie, gemeentehuis Niel.

Praktisch
De Erfgoeddag is een realisatie in samenwerking met het Niels ErfgoedArchief, de cultuurraad van Niel, het gemeentebestuur van Niel, de hoger vernoemde Nielse verenigingen en verzamelaars en de Geschiedkundige Kring Het Wiel.

De officiële opening van de tentoonstelling geschiedt om 11 u in het atrium van het gemeentehuis.  Nadien om 12u. stappen we richting Kerkstraat 52, om daar de nieuwe locatie van het Niels ErfgoedArchief in te huldigen.

Locaties: het Atrium van het Nielse gemeentehuis, Ridder Berthoutlaan 1 te 2845 Niel, open van 10 tot 18u.  Onze- Lieve-Vrouw-Geboortekerk van 13 tot 18 uur en het Erfgoedhuis, Kerkstraat 52 vanaf 12 u. Alle sites zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De erfgoedtentoonstelling in het atrium blijft nog te bezoeken tot en met 4 mei 2017, tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
De nieuwe brochure van 2017 kan eveneens bekomen worden bij Schoenhandel Wilssens, Dorpsstraat 33 te Niel.
Info: mw. Christel Waerzeggers, cultuurdienst, in de bib Niel.
 

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Dementie - Rugzakjes

Het Dementie - Rugzakje bevat een zeer uitgebreid informatiepakket over dementie dat nuttig kan zijn als je zelf of iemand uit ge omgeving geconfronteerd wordt met de diagnose. De informatie is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Wat zit er in? Boeken, luisterboek, strips, films, verschillende nuttige brochures en informatie. Waar vind ik zo'n rugzakje? -Bibliotheek, Antwerpsestraat 24 - 2845 Niel. Kom gerust eens langs. Je kan hier een rugzakje ontlenen voor 6 weken. Meer info - neem een kijkje op de website: http://niel.bibliotheek.be Telefoon: 03/888 30 06 -Woonzorgcentrum Maria Boodschap, Broeklei 1 - 2845 Niel Telefoon: 03/844 07 07 Lees verder

Boekvoorstelling: Het Nutteloze Boek

Zaterdag 3 juni 2017 om 11u komt David Demaerschalk het Nutteloze boek voorstellen in de leeszaal van de bibliotheek van Niel. Het meest nutteloze boek dat je absoluut moet hebben! Nutteloze dingen maken je leven rijker, fleuriger en gevulder. Wist je dat koeien jaarlijks meer mensen doden dan haaien? En weet jij wat een novenonagintanongentiljard is? Scoor punten met de nutteloze quiz en verdiep je in de meest nutteloze quotes die je beslist moet kennen. Het nutteloze boek staat boordevol nutteloze dingen die je absoluut moet weten. Lees verder

31 mei 2017: Grote Nationale Voorleesdag rond Kinderrechten

Over heel Vlaanderen lezen we voor uit 'Rechtop met Obi en Odette', een prentenboek over kinderrechten: In een vrolijk en wervelend verhaal leven de kinderen mee met de ervaringen van Obi en Odette. Kinderrechten zijn hier geen wereldvreemde theorie, ze hebben te maken met alledaagse dingen als verjaardagsfeestjes en inspraak op school. Maar ook met levensbelangrijke dingen als een thuis hebben, ziek zijn en naar school gaan. Een verhaal voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten overal. Er wordt ook voorgelezen uit 'Recht op leuker lezen – Verhalen uit de Boomhut', een kortverhalenboek geschreven door leerlingen basisonderwijs: Wat krijg je wanneer je zes- tot twaalf-jarigen korte verhalen laat schrijven over de rechten van het kind? In samenwerking met Plan België besloot De Taalbende dit uit te testen. In dit boek sta je oog in oog met de meest ontroerende en grappigste creaties van deze leerlingen. Lees, luister en geniet! Want elk kind heeft recht op leuker lezen! De opbrengst van dit boek gaat naar Plan België. Beide boeken zijn gemaakt in samenwerking met Plan België. Lees verder

Erfgoeddag 2017

Programma Erfgoeddag op 23 april 2017 Het thema voor dit jaar is kort en krachtig, maar zéér betekenisvol “ZORG”, zorg voor het archief, zorg voor de monumenten, zorg voor het religieus erfgoed, zorg voor natuur en zorg voor de mensen, …... Voor Niel wordt de ‘zorg-focus’ - zéér actueel – toegespitst op: “Het Spaans Toreken,terug van nooit weg geweest”. Verdeeld over vijf ‘hot-spots’ brengt het Niels Erfgoedcomité een gevarieerd Erfgoedprogramma. Lees verder
Meer nieuws